High Mill & Preparing Rooms, Verdant Works, Dundee - James F Stephen Architects

Refurbishment Projects well represented at the recent RIAS Awards.

Posted by: Laura on June 28 2016 | Tagged: Events, Industry News, Retrofit Scotland News

On 15th June the Royal Incorporation of Architects in Scotland celebrated it’s centenary with its annual awards dinner. This year there was a good representation from projects that work with existing buildings in both the RIAS award winners and the special awards categories. These are as follows:

Special Category Award winners:

Conservation and Climate Change The winner of the Historic  Environment  Scotland Award for Conservation and Climate Change was:

JFSA - Verdant Works - GSR Photographic 

High Mill & Preparing Rooms, Verdant Works, Dundee
by James F Stephen Architects

 David Mitchell, Acting Chief Executive for Historic Environment Scotland said:

“The High Mill, dating from 1833, was the unused part of the wider Category A-listed Verdant Works, a surviving Dundee mill complex incorporating Scotland’s award - winning Jute Museum. Before the project started the High Mill, and the adjacent glazed - roofed preparing room, had deteriorated so badly they were facing collapse or demolition.

We have been impressed by the Trust’s vision in saving this listed building, and the project itself which has been achieved for less than the cost of an equivalent new - build museum. The innovative approach has concentrated on the reuse of original components and salvaged materials maximising embodied energy, with new design following the building’s industrial aesthetic. Unusually, both the mill and preparing room are unheated, but contain a highly insulated pod structure hosting a multi -purpose education and function suite, toilets and kitchen. Costs saved on installing heating have helped enable the repair and reuse of the building. It has also allowed low running costs, as have the natural lighting from tall sash windows, natural ventilation and the installation of new low energy lighting…"

Special Category Award -Scotland’s Client of the Year

Glasgow Women 's Library , Glasgow - Collective Architecture

Glasgow Women’s Library by Collective Architecture

Fiona Hyslop, Cabinet Secretary for Culture, Tourismand External Affairs, said:

“The client for The Glasgow Women’s Library has delivered a facility that is inclusive and greatly valued by the local community as well as visitors from all over the world.

“The views of the local community were important to many aspects of the architect’s proposals. It is refreshing to see that local people have been involved in decisions about the design of the building. It is a worthy winner of the Client Award in the Year of Innovation, Architecture and Design.” 

RIAS Award Winners:

A449 LTD_BLAKEBURN_-® MATTHEW JOHNSON (2) 

Blakeburn, Roxburghshire
A449 LTD

A complete overhaul of a nondescript, mid-20th century,dwelling to create a unique and elegant countryside home. The footprint was extended to the east and west of the existing building, with the entire building then over-clad, in scorched larch, to blend in with nearby woodland.

Castle Mac Lellan Foods , Kirkcudbright - Taylor Architecture Practice Ltd (T.A.P.) 

Castle Maclellan Foods , Kirkudbright
Taylor Architecture Practice Ltd

This project aimed to create a well - designed, industrial building that was a pleasurable working environment with a welcoming frontage in a riverside setting. A new reception block on the street edge provides a point of arrival while rising up to become a bridge, spanning the main goods - in area and linking to the upper level of the existing factory. The project was carried out without any loss of capacity within the factory during the construction.

“it ’s Bigger On The Inside …”, Edinburgh - David Blaikie Architects 

“it's bigger on the inside”, Edinburgh
David Blaikie Architects

This “glass box” extension and remodelling of the ground floor rear rooms allows the new kitchen and dining spaces of this, Category B listed, Victorian townhouse to “spill out” into a south-facing garden. The remodelling of the rear rooms and modest extension is integrated with the overall refurbishment of the whole house.

 

Back to Index