Filter Menu

Hyndland After School Club

Hyndland After School Club, Glasgow

Vibrant subdivision and re-use of a large volume space

Overview

Formerly the dining hall for Hyndland Primary School this space has been completely remodeled internally to provide a series of spaces for use by Hyndland After School Club, securing the building’s future.

This case study shows how an existing an existing building with a large volume can retain the feeling of space while providing a series of spaces for different functions including study, learning and administration.

Approach

One of the aims of the project was to maintain the feel of a large open plan hall. However within this space there was a need to create a number of smaller spaces for different activities.

The ICT, reading and multipurpose activities have been elevated above the general activity below. This offers a partially enclosed space for focused attention and learning while still having visual links to the main area.

The cloak room is of sufficient size to allow easy supervision and prevent potential overcrowding issues. Intimate spaces have been designed adjacent to the central area for more sensitive activities. The wet areas are carefully balanced in scale to control activity and prevent overcrowding. In addition, a unique feature has been created below the stairs, which forms an excellent dual purpose reading/play space.

Hyndland _afty _ (4)

Performance

Hyndland After School Club was a winner of the Children in Scotland Making Space 2010 International Architectural Awards. The after school club provides a variety of useful spaces which provide quiet spaces for activities like reading, but with opportunities for staff supervision. The children have taken ownership of the spaces and have created signs and artwork throughout.

Hyndland _afty _ (1)

Lessons

This case study shows that an existing voluminous space can be adapted for a new use, providing child friendly spaces which work in harmony with the existing building features. It shows that partitioning off a large space does not have to adversely effect the feel of the space and can in-fact enhance it. 

Links

Abbozzo Architects

Glasgow City Council

Smarter Places - Architecture and Design Scotland

 

Resource Efficient Scotland supported the preparation and presentation of this case study for the Retrofit Scotland website.

Back to index

Case Study

Download this case study (4.26 Mb)

Case Studies

Get In touch

Got a question or comment? Why not get in touch with our team?