Filter Menu

Dundee House, Dundee

Dundee House, Dundee

Incorporating an industrial building from the early 1900's, Dundee House, the new headquarters for Dundee City Council is a case study in resource efficiency.

Overview

Incorporating an industrial building from the early 1900's, Dundee House, the new headquarters for Dundee City Council is a case study in resource efficiency.

Approach

The grade B four-storey warehouse building fronting onto North Lindsay Street was formerly a printing, binding and distribution centre. The warehouse building has been incorporated into new eight-storey office building. The existing building has been adapted slightly, by creating a double height arched loggia which forms the main entrance, apart from this the whole structure has been retained and re-used rather than just the original façade. 

Performance

The resource efficiency with regards to materials used on the project has created financial benefits. Measures incorporated were:

  • Existing bricks, stone and slate were re-used for repairs in sections of the existing building
  • Demolition waste was crushed and re-used on site for upper layers of hardcore infill, removing the need for disposal.
  • Formwork was chosen to maximise the amount of time it could be re-used.
  • All steel content was recycled
  • Materials specified contained recycled content including concrete, plasterboard and stud work.
  • Durability was considered, in particular durable flooring was laid in the entrance and exposed and polished concrete was protected with a resilient resin finish.
  • Flexibility in use, where possible a flexible and open floorplan was incorporated to keep the building available for a variety of uses in the future. 

Lessons

This case study shows that existing buildings, in particular warehouse buildings that were originally constructed to be open plan and flexible, can be re-used for a new purpose. In retaining an existing building for their new offices Dundee City Council have retained a part of the historic and cultural landscape of Dundee for the future while providing a modern office space, fit for purpose for many years to come. 

Links

Dundee City Council

Reiach and Hall

 

Resource Efficient Scotland supported the preparation and presentation of this case study for the Retrofit Scotland website.

Back to index

Case Study

Download this case study (216 Kb)

Case Studies

Get In touch

Got a question or comment? Why not get in touch with our team?